Start
Forum

Welcome,
Guest
|
Cedar Mountain 1862 - Giżyn 9-11.08.2013
(1 viewing) (1) Guest
TOPIC: Cedar Mountain 1862 - Giżyn 9-11.08.2013
Cedar Mountain 1862 - Giżyn 9-11.08.2013 8 years, 10 months ago #9370
|
edit mod - ze względu na wagę imprezy w Giżynie rozbiłem na dwa wątki W tym rozmowa dotyczyła planowanej imprezy w 2013 (międzynarodowej)
Witajcie moi drodzy, pojawiła się możliwość zorganizowania imprezy własnej w Giżynie czyli miejscowości pochówku Heros von Borcke'a. Miejscowe władze sprzyjają takiej inicjatywie i powoli rozwija się z nimi kontakt. Co na ten temat sądzicie? Jakie terminy nam pasują? I ilu z nas możemy zaproponować jako uczestników? Zachęcając dodaję link z zdjęciami mauzoleum: www.grzechull.za.pl/male_mapy/4.-2/gizynsakr/galeriazdjec.html |
Last Edit: 7 years, 9 months ago by von Munchhausen.
|
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9371
|
Ja jestem do dyspozycji! Co do terminów, to zgodnie z naszymi wcześniejszymi ustaleniami warto byłoby się pewnie skontaktować z Niemcami...
|
"When in the ranks of war we stood and faced the deadly hail
Our simple suits of Gray composed our only coats of mail And on those awful hours that marked the bloody battle day In memories we will still be seen a wearin' of the Gray." |
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9372
|
Niemcy odpisali, że w tym roku nie pojawią się.
Są zainteresowani pojawieniem się w 2013r. |
|
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9375
|
Nie wiem jak z Waszą Pułkową Imprezą. Dwa lata temu była Srebrna Góra.W roku ubiegłym Kłodzko . Może teraz Giżyn
![]() Yankesi jako nieodłączny rekwizyt mogą się pojawić ![]() |
Robię to, co lubię, lubię to, co robię.
|
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9377
|
Co do potencjalnych okrągłych dat - rocznica śmierci minęła kilkanaście dni temu, rocznica urodzin wypada 23. lipca, czyli dzień po tegorocznym Kutnie. Rocznica wstąpienia do Provisional Army mija 1. czerwca. Awans na majora dostał w sierpniu '62, a na podpułkownika w grudniu '64.
|
"When in the ranks of war we stood and faced the deadly hail
Our simple suits of Gray composed our only coats of mail And on those awful hours that marked the bloody battle day In memories we will still be seen a wearin' of the Gray." |
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9387
|
yankes62 wrote:
Nie wiem jak z Waszą Pułkową Imprezą. Dwa lata temu była Srebrna Góra.W roku ubiegłym Kłodzko . Może teraz Giżyn ![]() Yankesi jako nieodłączny rekwizyt mogą się pojawić ![]() W tym roku mamy zamiar mieć podobną miejscówkę z uwagi na Sierżanta Piotra. Ale czas pokaże. Może rzeczywiście wybierzmy się tam "po" sezonie, z noclegiem gdzieś pod dachem? Chyba, że z Limanowej w sierpniu nic nie będzie to można spróbować się wcisnąć tam. Resztę to do połowy września raczej kiepsko z terminami. Niektóre imprezy "mijają" się o tydzień. A Giżyn to jest wyprawa prawie jak do Czech... |
.
|
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9389
|
Aż się prosi, żebyśmy w sierpniu mieli "zamknięty" obóz treningowy dla obu grup (jak nakazuje tradycja)
![]() |
Last Edit: 8 years, 10 months ago by Blue Savage.
|
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9392
|
Zawsze możemy poprosić o miejsce do spania w jakieś szkole domu kultury czy czymś tego pokroju i pojechać w terminie późniejszym.
Najważniejsze jest żeby od czegoś zacząć a potem dalej można myśleć o naszych innych imprezach ![]() |
|
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9412
|
Ja proponuję sierpień albo początek października. W zależności od warunków zdecydujemy się na spanie w budynku lub pod namiotami. Kontakt z władzami gminy jest bardzo dobry, są nam bardzo przychylni.
Ponieważ w tym roku dla gen. Taxa i 8th NC Giżyn odpada, nie musimy z nimi konsultować terminu imprezy. Wszystko de facto zależy od nas. Co do lokalizacji samego mauzoleum. Ponoć jest bardzo sprzyjające, wokół lasy, polany i bagna. Jest miejsce na bitwę i większe obozowisko. Kilka dni temu rozmawiałem z panem Obłąkiem. Są bardzo zainteresowani naszym przyjazdem, a także organizowaniem imprez cyklicznych (z lub bez porozumienia z Niemcami, z Niemcami w ogóle ciekawie wyszło, ale to nadaje się na opowieść przy ognisku). Tak jak pisałem kilkakrotnie, uważam, że WYPADA nam w końcu pojechać do Giżyna. Przede wszystkim dlatego, że to Polska, a po drugie miejsce bardzo nawiązujące do wojny secesyjnej. Jak do tej pory organizując swoje imprezy, takimi miejscami nie mogli się pochwalić ani Niemcy, Czesi, Austriacy, Aborygeni czy Słowacy... |
------------
Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów: - Kapitalista! Pan żyjesz z wyzysku szaroczarnego luda! - A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą? - No, ne... |
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9430
|
Łolaboga. To Aborygeni też walczyli w Wojnie Secesyjnej
![]() Szanowny zastępco Reb.d-cy.Po pilotuj tą sprawę. Może wyjdzie z tego fajna impreza. |
Robię to, co lubię, lubię to, co robię.
|
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9439
|
z kalendarium imprez 2012
18.08-19.08.2012 Jordanów (manewry/ćwiczenia/wystawka) wraz z 58th NYSV 31.08-2.09.2012 Twierdza Kłodzka (manewry/ćwiczenia) 7-9.09.2012 (2-22.09) Kampania "Maryland, My Maryland" - The Battles of South Mountain & Antietam, Maryland, USA www.marylandcampaign150.org/ marylandmymaryland.marylandcampaign150.org/ ![]() 7-9.09.2012 Blazejov w Czeskiej Kanadzie. W sierpniu i wrześniu jest trochę imprez na których chciałbym być. Dla mnie najlepszym terminem jest raczej październik A jak nie dostanę wizy ![]() Chętnie pomogę w organizacji |
Last Edit: 8 years, 10 months ago by Brat Szary.
|
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9444
|
Październik był tradycyjnie zarezerowany na Kalisz
![]() |
|
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9445
|
Powstańcze jak wygląda opcja Kalisza w tym roku?
![]() |
|
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9447
|
Kiepsko się planuje na nieaktualnym kalendarium. Zobaczcie chłopaki po datach w tytułach wątków, że terminy są trochę inne.
29-30.06. Kielce 12-15.07. Gostyń 20-22.07. Kutno 03-05.08. Kłodzko (prop.) 18-19.08. Jordanów 07-09.09. Blazejov (vlecek) pierwszy wek. października to Kalisz (ostatni termin na imprezę "polową"). Po drodze mieliśmy jeszcze "zaproszenia" do Czarka w Pionkach, Ptaków czy Tykocina. Wszędzie można robić 2-3 dniowe imprezy. Tylko weekendów brak. Skoro wybieramy się na cmentarz, to może w listopadzie? To miesiąc odwiedzania grobów, a skoro i tak nie będziemy w jakieś "specjalnej" dacie, może jest to dobry pomysł. Nie proponuję oczywiście 01.11. tylko coś innego. Ale w listopadzie są jeszcze coroczne zawody w Jaworznie. A kiedy nasze konfederacko-jankeskie zawody? Może nie ma co się rozdrabniać w tym roku, tylko zaplanować coś w większym (czyt. pełnym) składzie, w przyszłym roku? Teraz będzie nas 5-8 i to z obu grup. Nie bardzo pamiętam, dlaczego akurat padła propozycja sierpnia, skoro nie ma tam żadnej zorganizowanej imprezy w tym terminie. Ale może coś mi umknęło. Wbrew temu co mówiliśmy w lutym, imprez w tym roku jest masa. A jak będziemy się ciągle dzielić (jedni jadą tu a inni tam) to nigdy nie zobaczymy jaka drzemie w nas siła ![]() |
.
Last Edit: 8 years, 10 months ago by Greywolf.
|
Odp: Impreza własna - Giżyn 8 years, 10 months ago #9450
|
Czas leci, a temu lub tamtemu termin nie pasuje, bo ... życie mu nie pozwala. Tak już jest, ale jeśli chcemy być "dobrzy" to tzw. obóz treningowy jest nieodzowny, a do tego potrzebny jest plac, brak gapiów i długi dzień.
No chyba, że komuś podoba się wizerunek rekonstruktora-niedzielnego przebierańca (czyt. szmaciarza podpierającego się karabinem). Może pomyśleć o czymś w terminie 24-26.08 ? Większość będzie po urlopach, żony opalone, 2 tygodnie do Blazejova. Prosiłbym o wypowiedzenie się wszystkich jak widzą termin spotkania w sierpniu ![]() |
|
Time to create page: 0.32 seconds