Start
Forum

Welcome,
Guest
|
Mundury rosyjskie
(1 viewing) (1) Guest
TOPIC: Mundury rosyjskie
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15113
|
yankes62 wrote:
LUDZIE.Mam buty ![]() Fakt że nie "ruskie" tylko "szwabskie" ale mię na kopytko wlazły ![]() Myślę, że mamy takie same buty co? |
Nareszcie w "dobrym" towarzystwie!
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15120
|
Czołem, może podzielisz się namiarami Adamie na dostawcę. Kupiłeś oficerki BW?
|
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15121
|
Wziąłem nowe bo jest możliwość zwrotu. Maja też używane - tańsze
www.armyworld.pl/product-pol-1033-Saperk...-SS-Nieuzywane-.html |
Robię to, co lubię, lubię to, co robię.
The following user(s) said Thank You: Greywolf
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15122
|
Kilka lat temu używałem takich saperek, oczywiście wymagają podbicia podeszwy skórą i ewentualnie "podgwoździowania", ale poza tym to solidne buty, jedynym ich mankamentem jest fakt, że osoby z wysokim podbiciem stopy będą miec kłopoty z zakładaniem, mój lewy wymagał pomocy drugiej osoby albo walnięcia o ścianę
|
Lincoln's Life or a Tiger's Death
"I lay ten dollars down, And bet them every one, Thal every time we have a fight, The Yankees they will run." |
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15125
|
dzięki za info, też chyba wejdę w ten temat, moje racice generalnie nie przystają do oficerek
![]() |
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15132
|
Ludmiła z Sewastopola przysłała mi rosyjskie "sapogi" piechoty z czasów Mikołaja I (oczywiście nie oryginały).
Bardzo solidne i wygodne buty z miękką cholewą pod samo kolano (cholewka ma się ułożyć i zmarszczyć w "garmoszku" w okolicy kostki). Co ciekawe, buty są podkute mosiężną podkówką (takie podkówki znajduje się na polach bitew Wojny Krymskiej). Najważniejsze dla mnie że mają wysokie podbicie , nie tak jak sowieckie oficerki. Buty są szorstką stroną na wierzch i są koloru rudego. W czasach Mikołaja I były one smarowane jakimś czarnym czymś tylko do kostek. Wyżej pozostawały rude. |
Poprawność polityczna to knebel zakładany narodom przez oprychów politycznych.
Last Edit: 8 years ago by Brunio.
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15137
|
Może jakieś fotki tych bucików
![]() |
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15140
|
Fotki tych butów są tu: vivandiere-shop.com/en/clothes-and-shoes...ntry-high-boots.html
|
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15146
|
Brunio! Gdzieś Ty się podziewał? Myśleliśmy, że pojechałeś na Krym, sam się bawić
![]() (wysłałem maila) |
------------
Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów: - Kapitalista! Pan żyjesz z wyzysku szaroczarnego luda! - A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą? - No, ne...
Last Edit: 8 years ago by Smednir.
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15150
|
Brunio na vivandiere to mogą być podciągnięte fotoszopem
![]() Ja miałem na myśli Twoje w realu ![]() |
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15158
|
Gratuluję, fajne butki. Na nasze czasy niestety trzeba je w całści zaczernić i wywoskować, żeby jucht zrobił się gładki i nabrał lekkiego połysku.
|
"I pozwólcie, że wprowadzę pewną informację o charakterze fundamentalnym: templariusze zawsze są w to wmieszani."
U. Eco, Wahadło Foucaulta. |
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15171
|
Smednir, cały czas jestem na miejscu. Na maila przed chwilą odpisałem. Na Krym się wybieram - reszta w temacie Wojna Krymska.
Buty na stronie internetowej są dokładnie takie same jak moje. Bardzo gruba, solidna skórzana podeszwa, mosiężna podkówka, czarny "licowy" napiętek, reszta ruda. Podkuję je jeszcze gwoździami. Wraz z butami przysłali mi jakiś czarny zajzajer w bakelitowym pudełku - to chyba do smarowania a nie do jedzenia ![]() Okazuje się że z tymi mundurami na Wojnę Krymską to wcale nie jest wielki problem. Piechota rosyjska nosiła w czasie tej wojny bure szynele przez cały rok. W lecie były one podwijane do spodu. Kurtkę mudurową noszono tylko w zimie pod płaszczem a w lecie elegancko złożoną w plecaku. Noszono ją też podczas uroczystości. W sumie zatem kurtka typu pingwin nie będzie nam potrzebna podczas bitwy nad Almą. Takie informacje uzyskałem od krymskich "odtwarzaczy" a zresztą potwierdza to ikonografia dotycząca Wojny Krymskiej. |
The following user(s) said Thank You: Smednir
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15176
|
yankes62 wrote:
Wziąłem nowe bo jest możliwość zwrotu. Maja też używane - tańsze www.armyworld.pl/product-pol-1033-Saperk...-SS-Nieuzywane-.html Ja w tym samym sklepie zamówiłem właśnie te używane: www.armyworld.pl/product-pol-145-Saperki...o-WH-SS-demobil.html Atutem jest nawet nie tyle cena, ile większy wybór rozmiarów - te zamówione przez Yankesa w tej chwili kończą się już na numerze 42. |
"When in the ranks of war we stood and faced the deadly hail
Our simple suits of Gray composed our only coats of mail And on those awful hours that marked the bloody battle day In memories we will still be seen a wearin' of the Gray." |
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15181
|
Clayton. W Reb. armii zasuwasz boso a tutaj wybrzydzasz 42- 44.
![]() W ubiegłą niedzielę byłem na "Weteran Bazar" we Wrocławiu. Rozmawiałem z generalnym importerem (przemytnikiem) ruskiego demobilu. Mojego rozmiaru 44 niet i nie dudiet. Ale miał za to jedyne w swoim rodzaju (rozmiarze) sapogi nr.49 W życiu nie widziałem tak wielkich butów ![]() |
Robię to, co lubię, lubię to, co robię.
The following user(s) said Thank You: Smednir
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 years ago #15183
|
Pawłowi Antonowiczowi pod rozwagę:
Ludmiła z Sewastopola zaproponowała mi dzisiaj że mogą dla nas zrobić research dotyczący specyficznych detali sprzętu Pułku Smoleńskiego na 1863 r. i wykonać 1 sztukę danego elementu oporządzenia czy umundurowania żebyśmy ją sobie mogli skopiować w Polsce albo zrobią nam specjalną ofertę na oporządzenie dla całego oddziału. |
|
Time to create page: 0.29 seconds