Start
Forum

Witamy,
Gościu
|
Mundury rosyjskie
(1 przeglądających) (1) Gość
TEMAT: Mundury rosyjskie
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 2 mies. temu #14732
|
Czyli ustalone - bitwe wygrywamy
![]() ![]() |
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #14856
|
Z zapytajnością w kwestii formalnej : szynele piechoty carskiej w czasach Aleksandra I i Mikołaja I były bure - koloru ziemi.
W "Chłopach" Reymonta Jakub Socha opowiada Jankielowi o swoim udziale w Powstaniu: "Jankiel jest Żyd, to nie wie ale jak Kuba był młody to poszedł z panami do lasu. Niejeden burek nogami się nakrył". Wynikałoby z tego że za Aleksandra II szynele również były koloru burego. Szynele 9 Roty są szarostalowe. Czy to jest OK pod względem historycznym, czy używano i takich i takich ? |
Poprawność polityczna to knebel zakładany narodom przez oprychów politycznych.
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #14857
|
Szynele wz.1858 były szarawe. Wcześniejszy model ze stójką faktycznie był "burawy". Późniejsze płaszcze (z okresu wojny tureckiej) też pojawiły się w kolorze "burawym".
Zważywszy, że wojsko rosyjskie tego okresu stacjonowało pod namiotami lub w ziemiankach, kolory płaszczy były dalekie od wzorcowych ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ostatnio zmieniany: 8 lata, 1 miesiąc temu przez Blue Savage.
Za tę wiadomość podziękował(a): Peter
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #14858
|
A ja myślę, że wzorem innych epok, rozpiętość barw była spora. Wehrmacht miał 16 odcieni feldgrau, a to już okres prawie współczesny. W pułkach Księstwa Warszawskiego były cztery podstawowe kolory płaszczy i kategoria "inne", co prawda był to rok 1806 gdy wszystkiego brakowało.
|
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #14944
|
yankes62 napisał:
Założyłem ci ja carski mundur . Na to płaszcz . Pas z tasakiem a na głowę "ruską myckę" Yankesie, gdzie mogę znaleźć Twoje zdjęcia w carskim mundurze? ![]() Swoją drogą znalazłem Twojego klona w 14-tym regimencie milicji z Brooklynu. Gość nie tylko wyglądał niemalże identycznie jak Ty, ale miał także te same gesty i mimikę, no i oczywiście równie uroczy żabi rechot. Blue Savage napisał: Też miałem okazję je przeprowadzić. Psy znajomego, które (w ciuchach cywilnych Poczciwe zwierzaki... ![]() ![]() |
------------
Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów: - Kapitalista! Pan żyjesz z wyzysku szaroczarnego luda! - A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą? - No, ne...
Ostatnio zmieniany: 8 lata, 1 miesiąc temu przez Smednir.
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #15034
|
Blue czy mogę prosić o opis 4-ej ilustracji ?
![]() |
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #15038
|
Moja wiedza o carskich oddziałach konnych jest raczej ogólna, ale po czapkach i mundurze oficera (brak guzików zewnętrznych) wnioskuję, że to żołnierze jednostki kozackiej.
|
Ostatnio zmieniany: 8 lata, 1 miesiąc temu przez Blue Savage.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gniewosz
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #15040
|
Kozacy to na pewno , mam problem z odczytaniem podpisów (słaba widoczność) .
Konny to na pewno Doniec , co do oficera to już nie jestem pewien . ![]() |
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #15041
|
Podpisy na dole są te same w całej serii tych ilustracji (autor, prawdopodobnie tytuł pozycji). Brak na nich opisu żołnierzy.
|
Za tę wiadomość podziękował(a): Gniewosz
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #15045
|
Trudno jakoś to przeżyję
![]() |
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #15047
|
Gniewoszu służę - kozak Wojska Dońskiego oraz starszy oficer Dońskiej Artylerii Konnej.
![]() Co do płaszczów - unifikacja kolorystyki mundurów w każdej armii jest trudna. Ideałem był kolor szary (w naszym okresie, wcześniejsze wzorem okresu napoleońskiego były bardziej beżowe), ale jak to z ideałami bywa, mało kto go osiągał. ![]() |
"I pozwólcie, że wprowadzę pewną informację o charakterze fundamentalnym: templariusze zawsze są w to wmieszani."
U. Eco, Wahadło Foucaulta. |
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #15055
|
Dziękuję za pomoc Elearze . Przyznaję się , że oficer mnie trochę '' zmęczył ''
![]() Ta zielona kurtka nie dawała mi spokoju . |
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #15059
|
Konna Artyleria.. to wyjaśnia obecność ostróg....
|
guns don't kill people, people kill people
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #15063
|
Ostrogi miał każdy oficer nawet piechoty , gdy przemieszczał się konno .
|
|
Odp: Mundury rosyjskie 8 lata, 1 miesiąc temu #15108
|
LUDZIE.Mam buty
![]() Fakt że nie "ruskie" tylko "szwabskie" ale mię na kopytko wlazły ![]() |
Robię to, co lubię, lubię to, co robię.
Ostatnio zmieniany: 8 lata, 1 miesiąc temu przez yankes62.
|
Wygenerowano w 0.31 sekundy