Start
Forum

Welcome,
Guest
|
28.04.2013 Kłobuck
(1 viewing) (1) Guest
TOPIC: 28.04.2013 Kłobuck
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16755
|
Szturmowcy Imperium
![]() Właśnie sobie uświadomiłem że w tym czasie karnie mogli by nas wysłać na placówkę na Alaskę:) |
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16756
|
Albo do jakiegos kurortu na Kaukazie np do Spa ,,U Szamila"
![]() |
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16758
|
Paul Yank wrote:
Albo do jakiegos kurortu na Kaukazie np do Spa ,,U Szamila" ![]() W 1863 Szamil doznawał już gościny na koszt cara ![]() Relacja na stronie powiatu kłobuckiego, polecam ostatni akapit -doceniono zdaje się starania szeregowca Kitlera ![]() www.klobuck.pl/news/969/obchody-150-rocz...-naszym-terenie.html I jeszcze tutaj: klobuck.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1...d,t,zid.html#galeria Zdjęcie 23 i 24 koniecznie do ulubionych ![]() |
Last Edit: 7 years, 11 months ago by haze.
The following user(s) said Thank You: Northern volunteer
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16759
|
|
"When in the ranks of war we stood and faced the deadly hail
Our simple suits of Gray composed our only coats of mail And on those awful hours that marked the bloody battle day In memories we will still be seen a wearin' of the Gray."
Last Edit: 7 years, 11 months ago by Clayton.
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16760
|
Jestem bardzo rad z tego że we wsiach i małych miasteczkach samorządowcy i mieszkańcy widzą potrzebę kultywowania historii Polski, nie szczędząc na ten cel grosza ze swoich skromnych środków.
Jak pogadałem sobie z komendantem miejscowej OSP, to pomyślałem że tacy ludzie i dziś chwyciliby za broń gdyby trzeba było bronić kraju. To była naprawdę duża rzecz w skali nawet całego powiatu kłobuckiego. Chwała i chałwa organizatorom, gościna była prosta i od serca. Blue, podziękuj im w naszym imieniu. Nie chcę zwrotu pieniędzy za przyjazd na tą imprezę. Niech to dadzą miejscowej szkole na jakieś materiały do nauki historii ,czy coś w tym rodzaju. ![]() |
Poprawność polityczna to knebel zakładany narodom przez oprychów politycznych.
Last Edit: 7 years, 11 months ago by Brunio.
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16761
|
Zdjęcia super. Jedna uwaga. Na zaś. Jeśli rota stoi w "smirna" a wraz z nią d-ca to i jego błagarodia oblicze powinno być na "smirna"
Może się czepiam ale to to wyglądało by lepiej na fotach ![]() |
Robię to, co lubię, lubię to, co robię.
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16762
|
Jeszcze ukłony dla sympatycznych powstańców i powstańczyń.
Pamiętacie zaskoczenie tego chłopaka z kosą kiedy zaatakowaliśmy go po bitwie ? |
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16764
|
Brunio wrote:
Jestem bardzo rad z tego że we wsiach i małych miasteczkach samorządowcy i mieszkańcy widzą potrzebę kultywowania historii Polski, nie szczędząc na ten cel grosza ze swoich skromnych środków. Jak pogadałem sobie z komendantem miejscowej OSP, to pomyślałem że tacy ludzie i dziś chwyciliby za broń gdyby trzeba było bronić kraju. To była naprawdę duża rzecz w skali nawet całego powiatu kłobuckiego. Chwała i chałwa organizatorom, gościna była prosta i od serca. Blue, podziękuj im w naszym imieniu. Nie chcę zwrotu pieniędzy za przyjazd na tą imprezę. Niech to dadzą miejscowej szkole na jakieś materiały do nauki historii ,czy coś w tym rodzaju. ![]() Stanie się wedle Twojej woli . |
Robię to, co lubię, lubię to, co robię.
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16769
|
yankes62 wrote:
Zdjęcia super. Jedna uwaga. Na zaś. Jeśli rota stoi w "smirna" a wraz z nią d-ca to i jego błagarodia oblicze powinno być na "smirna" Może się czepiam ale to to wyglądało by lepiej na fotach ![]() Się czepiasz, bo tym razem nie mogłeś uciec. Widać to po Twojej smutnej minie ![]() ![]() Brunio, po inscenizacji w czasie rozmowy z p. wicestarostą kłobuckim Henrykiem Kiepurą, złożyłem podziękowanie od naszej grupy i podziw dla całego przedsięwzięcia. W drodze powrotnej powiedziałem chłopakom, że w tym dniu to stolicą Polski był Wąsosz, a nie Warszawa ![]() Coś wykombinujemy z Twoim zwrotem. Trzeba przyznać, że szkoła i dzieci mi zaimponowały "powstańczą bitwą" z plasteliny. Fantastyczna praca ![]() ![]() |
Last Edit: 7 years, 11 months ago by Blue Savage.
The following user(s) said Thank You: Rafii Blue
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16772
|
milo bylo Was wszystkich znow spotkac... dziekuje za spotkanie !
|
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16773
|
To już moja i Simona piąta impreza z klimatów 1863. Muszę przyznać że zrobiła na nas największe wrażenie jeśli chodzi o zaangażowanie lokalnych władz w organizację przedsięwzięcia. Serce rośnie oglądając a jednocześnie uczestnicząc w takich obchodach. Do tego naprawdę imponująca a zarazem bardzo szybko przygotowana "oprawa medialna" w sieci. Szacunek.
|
"Hold on Bill, don't shoot any more! There's father!"
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16776
|
Dwie rzeczy mnie rozwaliły:
1. 3-sekundowa pochwała wzrokowa przed frontem oddziału, 2. "pióropusz" Pastesza bohatersko powiewający nad polem walki ![]() |
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16797
|
|
Last Edit: 7 years, 11 months ago by Blue Savage.
The following user(s) said Thank You: Greywolf, Paul Yank, Peter, Voltigeur, Rafii Blue, elear, Clayton, Northern volunteer, haze
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16802
|
Choć to moja druga impreze z Powstania Styczniowego, to jestem bardzo podnieniony na duchu jak widzę zainteresowanie i bardzo duży wkład pracy miejscowych.
Dla mnie (uwielbiającego figurki historyczne i wielkie bitwy tymi małymi żołnierzami) makieta przygotowana przez dzieciaki o bitwie pod Wąsoszem była super. To nic, że ciężko było odróżnić kto walczy po której stronie. Najważniejsze iż pokazali jak to w ich małych oczach wyglądało, a nie pomylili się. Walczyli w lesie. ![]() Przy naszym udziale, miejscowi zobaczyli jak naprawdę wyglądał carski okupant. Podziękowania za wspaniałą organizację i przygotowane miejsce na potyczkę. NIe ma jak powalczyć na trawie. Żałuję, że nie poszliśmy dalej tym wąwozem, bo natrafilibyśmy w lesie na pomnik upamiętniający ową potyczkę. |
|
Odp: 28.04.2013 Kłobuck 7 years, 11 months ago #16818
|
|
Last Edit: 7 years, 11 months ago by haze.
|
Time to create page: 0.32 seconds