Start
Forum

Welcome,
Guest
|
Ulotki o 14th (wersja banknotowa)
(1 viewing) (1) Guest
TOPIC: Ulotki o 14th (wersja banknotowa)
Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 12 months ago #7790
|
Poniżej przedstawiam wersję tekstu, która większości przypadła do gustu (przynajmniej porównując z pierwszą propozcyją, bazującą gównie na informacji zawartej "O nas").
Nie przejmujcie się rozdzielcozością załączonych plików, to tylko 800x600, oryginalnie są ok 1500x1400, i wyglądają duzo lepiej. ”14” jest grupą rekonstrukcyjną odtwarzająca najbardziej ”polski pułk” piechoty walczący po stronie Konfederacji podczas amerykańskiej Wojny Secesyjnej. Historycznie 14-ty pułk piechoty został włączony do służby w czerwcu 1861r. Jego założycielem był Kacper Tochman, Polak, prawnik z Nowego Orleanu, major armii polskiej z 1831r. Dowództwo nad sformowaną brygadą (tzw. Polish Brigade) przejął Walery Sulakowski, bohater Wiosny Ludów w 1848r. Przez większą część wojny pułk służył w Armii Północnej Wirginii dowodzonej przez wybitnego gen. Roberta E. Lee. Brał udział we wszystkich ważnych kampaniach i bitwach na froncie wschodnim, m.in. pod Gettysburgiem. 14. Pułk Piechoty z Luizjany jest najstarszą grupą rekonstrukcji historycznej z okresu Wojny Secesyjnej w Polsce. Tworzą ją ludzie z całej Polski, których łączy zamiłowanie do historii, dawnych militariów oraz sympatia dla konfederackiego Południa. Używana broń to wierne repliki karabinów. Podstawową bronią w oddziale jest 3-bączkowy, brytyjski karabin wojskowy Enfield kal .58. Dzięki nam staniesz się prawdziwym żołnierzem! Wraz z wiernymi towarzyszami będziesz bronił prawa do samostanowienia i Konstytucji Ojców Żałożycieli oraz walczył z najeźdźcami o niepodległość Południa podczas Drugiej Rewolucji Amerykańskiej! Poczujesz prawdziwe trudy kampanii wojennych - musztry, przemarszów, biwakowania oraz zaciętych starć z Jankesami. Współorganizujemy liczne imprezy rekonstrukcyjne w Polsce oraz za granicami kraju. Każdemu rekrutowi służymy pomocą i doradztwem w zakresie kompletowania ekwipunku i broni. W przypadku zmiany fontow, zastanawiam sie nad skroceniem tekstu, aby byl bardziej czytelny (beda wieksze fonty). Kazdy ma prawo sie wypowiedziec. Kazde uwagi bedą cenne i brane pod uwage. Ponizej zamieszczam propnowane "tla" oraz wyselekcjonwane fonty. Wszystko jest opracowane w Photoshopie. Na przykładach jest podany mój adres e-mailowy, docelowo będzie to adres Sztabu Reguimentu. "Banknoty" byłyby drukowane na papierze półkredowym, cienkim. Mam takze przygotowana (i poprawiona przez amerykanskich kolegow) wersje angielska o naszym regimencie. Prosze o konstruktywne opinie. Temat ulotek chcialbym zamknac do 15 marca Mam swoje typy, więc jeśli nie dojdziemy wspólnie do konesnsusu, przygotujemy je wg mojego widzimisie ![]() |
------------
Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów: - Kapitalista! Pan żyjesz z wyzysku szaroczarnego luda! - A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą? - No, ne...
Last Edit: 8 years, 12 months ago by Smednir.
|
Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 12 months ago #7791
|
|
------------
Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów: - Kapitalista! Pan żyjesz z wyzysku szaroczarnego luda! - A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą? - No, ne...
|
Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 12 months ago #7792
|
|
------------
|
Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 12 months ago #7793
|
WERSJA MURZYNI PL (2)
WERSJA z DAVISEM PL (1) Attachment DAVISSTARY-ZMIANY.jpg not foundWERSJA z DAVISEM PL (2) - inny tekst Attachment DAVISNOWY.jpg not foundWERSJA Z DAVISEM (ANG) Attachment DAVISSTARY-ZMIANY.jpg not foundFont miły dla oka, niestety małoczytelny (w wielkości zaprezentowanej na przykładzie - ewentualne jego zastosowanie wiązało by się z wyrzuceniem jednego akapitu i a tym samym zwiększeniem rozmaru fonta), bez polskich znaków. |
------------
|
Re: Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 12 months ago #7794
|
Piotrze!
To są darmowe fonty, czy też może nabyłeś prawa do nich? |
|
Odp: Re: Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 12 months ago #7797
|
Darmowe, nie ma obawy.
|
------------
Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów: - Kapitalista! Pan żyjesz z wyzysku szaroczarnego luda! - A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą? - No, ne... |
Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 12 months ago #7800
|
Kilka uwag do tekstu:
Smednir wrote: Historycznie 14-ty pułk piechoty został włączony do służby w czerwcu 1861r. W czerwcu formalnie to 1 pp Brygady Polskiej dopiero powstał ; na służbę Konfederacji został przyjęty dopiero 24 sierpnia 1861r. zgodnie ze Special Orders No. 133; początkowo jako 13 pp z Luizjany (numerację zmieniono dopiero 21 września 1861r. zgodnie ze Special Orders No. 159) Smednir wrote: Jego założycielem był Kacper Tochman, Polak, prawnik z Nowego Orleanu, major armii polskiej z 1831r. Kacper Tochman mieszkał przed wojną w Wirginii; po uzyskaniu uprawnień adwokackich praktykował w Albany i Waszyngtonie; do Nowego Orleanu przybył dopiero w związku z próbą utworzenia Brygady Polskiej Smednir wrote: Dowództwo nad sformowaną brygadą (tzw. Polish Brigade) przejął Walery Sulakowski, bohater Wiosny Ludów w 1848r. Sulakowski nigdy nie dowodził brygadą; od samego początku był dowódcą jedynie 1 pp |
"The Confederate resistance was desperate, and the slaughter upon both sides great" -
E.P. Alexander
Last Edit: 8 years, 12 months ago by Derenga.
|
Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 12 months ago #7803
|
Wielkie dzięki Piotrze za uwagi!
Wszystkie zostaną uwzględnione! |
------------
Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów: - Kapitalista! Pan żyjesz z wyzysku szaroczarnego luda! - A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą? - No, ne... |
Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 12 months ago #7809
|
Chyba najlepszy jest 1
![]() |
|
Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 11 months ago #7923
|
Ja jestem fanem zasady złotego środka, dlatego mi najbardziej się podoba
WERSJA MURZYNI PL (1). I mamy font w miarę klimatyczny i w miarę czytelny ![]() Plus cały tekst zacząłbym od tego: Dzięki nam możesz stać się prawdziwym żołnierzem! Wraz z wiernymi towarzyszami będziesz bronił prawa do samostanowienia i Konstytucji Ojców Żałożycieli oraz walczył z najeźdźcami o niepodległość Południa podczas Drugiej Rewolucji Amerykańskiej! Poczujesz prawdziwe trudy kampanii wojennych - musztry, przemarszów, biwakowania oraz zaciętych starć z Jankesami. a dopiero potem resztę o historii i tak dalej. |
Last Edit: 8 years, 11 months ago by memento.
|
Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 11 months ago #7924
|
OK, dzięki Memo!
![]() Myślę, że temat ulotek zamknę w poniedziałek i zaczniemy robić rozeznanie po drukarniach. Mam dwie na oku. Ich oferty w wolnej chwili zamieszczę na forum. |
------------
Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 11 months ago #7946
|
Drobna uwaga. Jeśli chodzi o kontakt to chyba lepiej używać imion niż nicków z forum (w końcu to już coś poważniejszego). Są już "jawne" na stronie głównej (Skład oddziału). Jeżeli "popdis" jest wydrukiem, to kiedyś panowała zasada poprzedzania go znakami "/-/" czyli podpis nieodręczny. Na drukach z epoki jest to stosowane.
Podpis też zaczyna się od stopnia, a w "stopce" ma funkcję czyli: np "srgt Piotr Commanding Officer of the 14th LA Infantry" lub "srgt Piotr C. O. 14th LA Infantry" (wiem, że obecnie skrót sierżanta to "sgt" ale na ówczesnych dokumentach był stosowany również "srgt" więc do wyboru). Można zostawić, też samo "C.O." jak ma być bez imienia. Jako adres e-mail chyba mamy możliwość założenia w ramach obsługi naszej strony maila z "serwerem" naszej strony alias@csaregiment.pl? Takie drobiazgi, które rzuciły mi się w oczy. |
.
Last Edit: 8 years, 11 months ago by Greywolf.
|
Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 11 months ago #7957
|
Dzięki za uwagi.
Adres kontaktowy podałem przykładowy, mam już regimentowy office@... i taki też będzie widniał na ulotkach. Skoro nie ma już więcej uwag, temat będę powoli zamykał. |
------------
Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 11 months ago #8019
|
Myślę że wersja Murzyni PL(1) jest opcją optymalną mamy tu oryginalny amerykański font z XIX wieku, co jest dosyć istotne wystarczająco czytelny i estetyczny a zarazem funkcjonalny.
Informacja zawarta w ulotce jest treściwa i konkretna, jak dla mnie nie wymaga zmian. (po uwzględnieniu uwag Derengi) |
I'm a good old rebel, Now that's just what I am
|
Odp: Ulotki o 14th (wersja banknotowa) 8 years, 11 months ago #8029
|
Dla mnie Murzyni też są ok
![]() ![]() ![]() |
The following user(s) said Thank You: Greywolf
|
Time to create page: 0.31 seconds