Start
Forum

Welcome,
Guest
|
TOPIC: Książki
Książki 9 years, 11 months ago #312
|
Wczoraj widziałem dwie interesujące pozycje:
1) "Weterani polscy w Ameryce do 1939 roku" - Teofil Lachowicz - twarda oprawa, cena 9zł Książka przedstawia losy polskich emigrantów do Ameryki Północnej, uczestników zrywów niepodległościowych w XVIII i XIX wieku (od konfederacji barskiej po powstanie styczniowe) i I wojny światowej, a także tych, którzy wzięli udział w wojnie o niepodległość Stanów Zjednoczonych (1775–1783) i wojnie secesyjnej (1861–1865). Autor opisuje trudny, często dramatyczny, proces ich wrastania w społeczność amerykańską oraz rolę jaką odegrali w organizowaniu polskiej grupy etnicznej. Szeroko omawia działania stowarzyszeń i organizacji kombatanckich; szczególną uwagę poświęca powstałemu po I wojnie światowej Stowarzyszeniu Weteranów Armii Polskiej w Ameryce, które skupiało głównie żołnierzy tzw. Błękitnej Armii gen. Józefa Hallera. Dzięki wykorzystaniu zasobów licznych amerykańskich archiwów powstało unikatowe dzieło, które rzetelnie i nadzwyczaj kompetentnie rekonstruuje historię tych, których życie scalił wspólny motyw – czynny udział w walkach o wolność Polski i Stanów Zjednoczonych Ameryki. 2) CSS "Alabama" Korsarz Konfederacji - cena 2zł Historia CSS "Alabama", to fascynująca epopeja okrętu Skonfederowanych Stanów Ameryki, który przez dwa lata swej służby siał strach i przerażenie wśród statków Unii. Ciekawostką jest to, iż ten chyba najsławniejszy okręt Konfederacji nigdy nie zawinął do macierzystych portów... ; z myślą o innych kupiłem 3 egzemplarze tej książeczki, jeśli ktoś reflektuje, proszę o informację.
Attachments:
|
------------
Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów: - Kapitalista! Pan żyjesz z wyzysku szaroczarnego luda! - A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą? - No, ne...
Last Edit: 9 years, 11 months ago by Smednir.
|
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #314
|
To ja poproszę "Alabamę"
![]() |
|
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #323
|
Ja również proszę książkę o "Alabamie".
|
Chcesz świata użyć, idź do wojska służyć.
|
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #327
|
Jeżeli trzeci egzemplarz także jest na oddanie to ja bym również reflektował:)
|
|
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #328
|
Co do pozycji nr 1 to dużo tam jest o czasach Wojny Secesyjnej?
|
A la guerre comme à la guerre.
|
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #332
|
Zatem książki o CSS Alabama zarezerwowane.
Ile dokładnie interesujących nas stron znajduje się w "Weteranach..." postaram się sprawdzić jutro, ale o ile pamiętam było to około 20-30. |
------------
Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów: - Kapitalista! Pan żyjesz z wyzysku szaroczarnego luda! - A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą? - No, ne... |
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #339
|
A te 20-30 na ile? 100? 200?
Książkę o Alabamie można spotkać w tzw "tanich księgarniach". Jakiś czas temu właśnie w takim przybytku nabyłem 2 szt. Jedna już powędrowała w świat. Tego typu księgarnie są w większości miast. |
.
|
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #340
|
...na 564.
Jutro to Wam potwierdzę. Może było tego nieco więcej, ale naprawdę niewiele. Cena książki kusi, tylko ja juz naprawdę nie mam gdzie tych książek trzymać. W jej sprawie skontaktowałem się z kumplem z Jagiellonki, skłaniam się raczej ku wypożyczeniu i zapoznaniu się z treścią niż kupowaniu. |
------------
Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów: - Kapitalista! Pan żyjesz z wyzysku szaroczarnego luda! - A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą? - No, ne... |
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #341
|
To jak Ci się uda zrobić małą "ko-ię" bezpieczeństwa tego fragmentu to ja jestem chętny
![]() |
.
|
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #357
|
Jak najbardziej bede mial to na uwadze.
Jutro baczniej przyjrze sie tresci, i doniose na forum. |
------------
Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów: - Kapitalista! Pan żyjesz z wyzysku szaroczarnego luda! - A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą? - No, ne...
|
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #419
|
Wracajc do "Weteranow...".
W sumie interesujace nas fragmenty (bardziej lub mniej) zajmuja ok 40-55 stron. |
------------
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #491
|
Na dniach będę zamawiał najnowszą edycję (trzecią) "Gettysburga" Grzegorza Swobody, cena 41,40. Niemało, niestety. Jednak jakby ktoś reflektował, mogę wziąć i dla niego.
Attachment file_2262.jpg not found |
------------
|
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #492
|
Ja bym poprosił. Kiedy będziesz brał? Muszę się z kasą ustawić.
|
|
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #494
|
Spokojnie, nie zdążę pewnie przed Czechami, więc nie ma pośpiechu.
Chyba, że komuś zależy, to mogę postarać się zamówić i odebrać przed piątkiem, ale nie obiecuję. Kargenie, wpisuję Cię na listę. |
------------
Odp: Książki 9 years, 11 months ago #495
|
Dzięki, ja mogę spokojnie poczekać.
|
|
Time to create page: 0.28 seconds